sâmbătă, 22 martie 2025
Părintele Gheorghe Colțea săvârșind Sfânta Liturghie la poalele munților...
vineri, 21 martie 2025
Ce să nu faci după ce te împărtășești. Șapte reguli.
joi, 20 martie 2025
Manipularea în realitatea noastră socială.Psihologie.
Galerie foto (1)
Încă de la începuturile ei, psihologia a avut o importantă dimensiune experimentală. Wilhelm Wundt, întemeietorul științei psihicului, le cerea subiecților să asculte bătaia unui metronom și să-și analizeze trăirile. Cele mai cunoscute experimente sunt cel al fiziologului Ivan Pavlov (privind reflexele condiționate), acela al lui Francis Skinner (care a demonstrat cum poate fi modelat comportamentul porumbeilor printr-un sistem de constrângeri) și experimentul lui Rorschach (bazat pe interpretarea petelor de cerneală).
Am ales, pentru cititorii acestui articol, trei experimente care îi vor învăța să prețuiască mai degrabă experiențele de viață, în defavoarea tentației de a-și cheltui toate resursele financiare pe bunuri de consum și care îi vor ajuta să cumpere, în mod rațional, bunuri sau servicii. Nu în ultimul rând, cele trei experimente ne vor arăta cât de dominantă a devenit manipularea în realitatea noastră socială.
Una dintre ideile dominante ale societăților de consum este aceea că fericirea fiecăruia dintre noi depinde strict de posibilitățile noastre financiare: cu cât ai mai mulți bani, cu atât posibilitatea de a-ți satisface dorințele este mai mare și, prin urmare, vei fi mai fericit. Dacă vom privi atent în jur, vom observa că realitatea contrazice această convingere subiectivă: putem da multe exemple de oameni bogați, dar nefericiți. Psihologii au o explicație: indiferent ce bun material ne-am cumpăra (un televizor cu ecran imens, o mașină de mare viteză, o casă spațioasă), după câteva luni de folosință, entuziasmul că am devenit proprietarii lui se evaporă. Dacă nu putem întreține la nesfârșit acea stare de euforie, o putem, în schimb, prelungi. Cum putem prelungi mai mult timp acea stare de satisfacție? Psihologii răspund: investind mai degrabă în experiențe de viață decât în bunuri materiale: într-o călătorie sau într-un pelerinaj, într-un act de caritate față de un semen de-al nostru aflat în lipsuri sau în suferință. Aceste experiențe trăite vor lăsa în memoria noastră anumite urme durabile a căror rememorare ne va încălzi, la nevoie, sufletele.
Cum se modifică percepția
Cercetătorii Van Boven și Thomas Gilovich au demonstrat astfel această idee: le-au cerut unor studenți să reflecteze fie asupra unei „achiziții experiențiale”, pe care au descris-o ca fiind „o cheltuială având ca principală intenție dobândirea unei experiențe de viață”, cum ar fi, de pildă, o excursie, fie asupra unei „achiziții materiale”, spre exemplu un televizor, o mașină sau oricare alt produs. După câteva momente de gândire și după ce fiecare student a optat pentru o achiziție, subiecții au fost întrebați cât de fericiți au fost în urma alegerii făcute. În final, studenții care au reflectat asupra unei achiziții experiențiale au avut un punctaj mai mare la întrebările despre starea de fericire trăită, comparativ cu aceia care au ales un bun de consum.
În 2003, cercetătorii Dan Ariely, George Loewenstein și Drazen Prelec au demonstrat că majoritatea cumpărătorilor se lasă manipulați prin așa-numita „tehnică a ancorării”, plătind pentru un anumit produs un preț mult mai mare decât acela pe care și l-au propus inițial. Este una dintre cele mai uzitate căi de vânzare și poate fi aplicată la orice bun de consum. Ei au arătat cum poate fi modificată percepția despre prețul pe care un cumpărător este dispus să îl plătească, folosind numere-ancoră care nu aveau nici o legătură cu produsele în cauză. Pentru a face experimentul și mai relevant, au ales produse mai puțin obișnuite: suporturi digitale fără fir, tastaturi și o cutie cu bomboane de ciocolată, fabricată în Belgia. Ariely a ales produse care aveau un preț mediu: 70 de dolari. Apoi i-a întrebat pe oameni dacă vor să cumpere aceste produse pentru o sumă egală cu ultimele două cifre ale codului lor numeric personal. De asemenea, le-a cerut să spună care este suma maximă pe care ar fi dispuși s-o plătească, în schimbul acelor produse. Rezultatul a fost uimitor.
Subiecții ale căror ultime două cifre din codul numeric personal erau mici (sub medie) au plătit prețuri mici, iar aceia ale căror ultime două cifre erau mari (peste medie) au plătit prețuri ridicate. De exemplu, subiecții ale căror ultime două cifre din codul numeric personal erau mari au plătit un preț mediu de 57 de dolari pentru o tastatură fără fir. Aceia ale căror ultime două cifre din codul numeric personal erau mici au plătit aproximativ 16 dolari.
De obicei, manipularea cumpărătorilor prin efectul ancorării urmează o schemă simplă. Să presupunem că cineva dorește să achiziționeze o mașină. Agentul de vânzări îl întreabă cât este dispus să ofere. Să presupunem că potențialul cumpărător nu își dorește să plătească mai mult de 15.000 de dolari. Agentul îi arată, mai întâi, mașini al căror preț este foarte ridicat: să spunem, 25.000 de dolari. În acest fel, vânzătorul încearcă să stabilească ceea ce se numește o „ancoră” de nivel înalt. Propriu-zis, „ancora” este prețul pe care cumpărătorul îl are în minte, în momentul în care privește mașinile expuse spre vânzare. Apoi, agentul de vânzări îi va arăta mașini al căror preț este puțin sub prețul mașinilor scumpe, dar mai scumpe decât prețul pe care era dispus să îl achite cumpărătorul nostru. În final, acesta ajunge să creadă că dacă va plăti 18.000 de dolari pentru o mașină, va încheia o afacere avantajoasă. Astfel, cumpărătorul nostru a mai scos din buzunar 3.000 de dolari, deși, inițial, nu și-a dorit asta.
Stimulii și alegerile personale
În manualele occidentale de psihologie, una dintre cele mai cunoscute fotografii îl arată pe etologul Konrad Lorenz plimbându-se, urmat de un șir de puișori de rață. Cum se face că bobocii de rață se țin scai de el, ca și cum și-ar urma mama? Prin acea fotografie Lorenz ilustrează descoperirea pe care a făcut-o, împreună cu biologul Nikolaas Tinbergen, privind întipărirea unor evenimente în memorie. Cei doi cercetători au dovedit că, în cazul numeroaselor păsări sau mamifere, există o „perioadă critică”, chiar din prima zi de viață în care vor urma (și își vor „imprima în memorie”) orice obiect mare și mișcător, care se găsește în apropierea lor. De obicei, acel „obiect mare” este mama protectoare, care îi inițiază în necunoscutele vieții.
Se pare că această trăsătură nu este specifică doar mamiferelor, ci și oamenilor. Producătorii și comercianții de produse alimentare o cunosc și o folosesc din plin, pentru atragerea clienților. În ultimii ani, psihologul Deirdre Barrettt a arătat că această „înclinație” pe care o avem către obiecte atipice - mai mari sau mai colorate decât obiectele curente - explică de ce ne e dificil să rezistăm în fața unui copil sau a unui animal cu ochi mari, ori în fața unui fursec mare sau a unei brioșe poleite cu glazură, nucă sau ciocolată. Un copil sau un animal cu ochii proeminenți stârnesc în adâncul nostru un feedback pozitiv: îi îndrăgim, ne atrag, îi socotim drăgălași sau foarte simpatici, ni-i dorim. În privința produselor alimentare, simțim nevoia să le consumăm în cel mai scurt timp.
Nu este întâmplător faptul că în orice fast-food - McDonald’s, Springtime, KFC - produsele etalate sunt redate, de obicei, prin fotografii mari. Acolo, meniurile însele par mai mari decât sunt în realitate. La fel, în magazinele mari, precum Carrefour, privirile ne sunt atrase magnetic în special de produsele de dimensiuni mari, redate pe panouri enorme.
Pentru a reveni, cât de cât, la o viață firească, primul pas pe care trebuie să îl facem este să înțelegem realitatea socială ambientală, care, adesea, ne amenință interioritatea și liberul arbitru.
Sursa: Ziarul Lumina › Societate › Psihologie ›
Manipularea în realitatea noastră socială /https://ziarullumina.ro/societate/psihologie/manipularea-in-realitatea-noastra-sociala-140754.html
Un articol de: Ciprian Voicilă - 18 Ianuarie 2019
SFINȚII ÎNCHISORILOR - CONFERINȚĂ: Danion Vasile și Ciprian Voicilă
marți, 18 martie 2025
miercuri, 12 martie 2025
Sf. Sofronie, episcopul de Vrața care l-a hirotonit pe Sf. Calinic de la Cernica și a tipărit la Râmnic prima carte în bulgara modernă
În 11/24 martie, Biserica Ortodoxă Bulgară îl pomenește ca sfânt pe Episcopul Sofronie de Vrața, unul din fondatorii Renașterii Bulgare, alături de Sfântul Paisie de la Hilandar, al cărui ucenic a fost.
Pe numele său de mirean Stoiko Vladislavov, el s-a născut în 1739 la Kotel, în Bulgaria. A rămas orfan de ambii părinți la vârsta de 11 ani, apoi, la 17 ani, și-a pierdut și familia extinsă, unchiul și mătușa, ale căror datorii a fost nevoit să le plătească.
După terminarea studiilor, s-a căsătorit și a fost hirotonit preot în 1762, în ținutul natal.Întâlnirea cu Sf. Paisie de la Hilandar, inițiatorul Renașterii culturale și naționale bulgare, a avut loc în 1765. În anii următori, tânărul preot a realizat prima copie a Istoriei slavo-bulgare, scrisă de Sf. Paisie de la Hilandar.
Principala lucrare a tânărului preot Sofronie consta în predicarea învățăturii creștine în limba poporului bulgar, în timp ce majoritatea clerului folosea slavona bisericească, greu inteligibilă pentru oamenii simpli.
Popularitatea în rândul oamenilor simpli i-a atras prigoana dinăuntrul Bisericii, a altor clerici, astfel că în cele din urmă s-a mutat într-o parohie din Vidin.
După moartea soției, a primit tunderea în monahism la o mănăstire din Târnovo, iar în 1794, a fost ales Episcop de Vrața.
A păstorit într-o perioadă de mari frământări și răscoale desfășurate pe fondul destrămării Imperiului Otoman. Vicisitudinile istoriei l-au determinat, la fel ca și pe alți bulgari din eparhia sa, să se refugieze în Țara Românească.
Exilul și culegerea de predici în limba bulgară
În 1803, cu binecuvântarea Mitropolitului Dositei al Țării Românești, a început să slujească în această mitropolie, fără a părăsi însă lucrarea spirituală în sprijinul credincioșilor bulgari.
Astfel, la Râmnic, în 1806, a tipărit prima carte în limba bulgară modernă, o culegere de predici cunoscută sub numele de Chiriacodromionul sau Nedelnicul. Aceasta a devenit o carte de căpătâi pentru preoții bulgari, care adesea o denumeau după numele autorului, Sofronie / Sofronicul.
Și autobiografia sa, scrisă în jurul anului 1805 și publicată mult mai târziu, reprezintă o lucrare importantă pentru literatura bulgară: „Viața și suferințele păcătosului Sofronie” a fost prima biografie în limba bulgară a unei personalități bulgare.
L-a hirotonit pe Sf. Calinic de la Cernica
Sf. Ier. Sofronie, Episcop de Vrața, a fost cel care l-a hirotonit ierodiacon pe Sf. Ier. Calinic de la Cernica în 1808. Slujba a fost oficiată în Biserica „Sf. Nicolae” a Mănăstirii Cernica, iar muzeul sfântului așezământ păstrează până astăzi omoforul Sfântului Calinic, pe care este reprezentat ierarhul bulgar.
Tradiția orală a comunității bulgare din România îl desemnează pe Sf. Sofronie de Vrața ca stareț al Mănăstirii Mărcuța, dar documente de la Arhivele Naționale sugerează că el ar fi fost, în jurul anului 1811, starețul Mănăstirii Mihai Vodă din București: semnătura unui Episcop „Sofronie Mihailotul” se găsește pe un inventar al veniturilor acestei mănăstiri.
Sfântul Sofronie de Vrața a trecut la cele veșnice în 1813, cel mai probabil în locuința rudelor sale din București, și a fost înmormântat într-una din ctitoriile lui Șerban Cantancuzino, posibil la Mănăstirea Șerban Vodă, construită pe locul unde astăzi se află sediul Băncii Naționale a României.
A fost canonizat de Biserica Ortodoxă Bulgară în 1964, cu zi de pomenire în 11 martie.
Surse
„Sf. Sofronie, Episcop de Vrața (1739-1813) și Chiriacodromionul său de predici”, lucrare de disertație scrisă de Pr. Kiril Sinev sub coordonarea Pr. prof. univ. dr. Vasile Gordon, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Universitatea din București;
„Sfântul Sofronie de Vrața, cel care l-a hirotonit pe Sfântul Calinic”, de Teodor Dănălache, online la CrestinOrtodox.ro;
„Sfântul Sofronie de la Vrața – 22 septembrie”, Sinaxar, online la Pemptousia.ro.
Foto credit: Fotomontaj Basilica.ro
https://basilica.ro/sf-sofronie-episcopul-de-vrata-care-l-a-hirotonit-pe-sf-calinic-de-la-cernica-si-a-tiparit-la-ramnic-prima-carte-in-bulgara-moderna/
marți, 11 martie 2025
duminică, 2 martie 2025
Mănăstirea Sucevița într-un reportaj Arte TV: Pe zidurile ei este pictată istoria omenirii, povestea binelui și răului.
Pe canalul Arte Family este difuzat un reportaj realizat la Mănăstirea Sucevița din județul Suceava. Realizatorii explică în detaliu însemnătatea culturală și istorică a locului, dar și aspecte legate de viața spirituală.
Ortodoxia e plină de simboluri, spun ei, iar pereții mănăstirii prezintă istoria umanității și povestea binelui și răului din interiorul fiecărui om.
Filmul prezintă succesiunea anotimpurilor la mănăstirea bucovineană, reperele spirituale și teologice esențiale după care se ghidează comunitățile ortodoxe, pictura deosebită a monumentului inclus în patrimoniul UNESCO, precum și ascultările monahiilor și viața cotidiană a credincioșilor din zonă.
„Pereții exteriori ai acestor mănăstiri sunt aproape în întregime acoperiți cu fresce. Iar dintre toate mănăstirile fortificate din Bucovina, cea mai frumoasă, cea mai reușită și cea mai bine conservată este Sucevița”, afirmă naratorul reportajului.
„Rugăciunea este nucleul vieții monahale. Nimic nu este mai important pentru monahii.”
Suntem una în Hristos.
Chiar de la început, duhovnicul mănăstirii, Arhim. Marcu Petcu, le explică reporterilor viziunea ortodoxă cu privire la unitatea întregii umanități dincolo de spațiu și timp.
„Atâta timp cât vor mai exista călugări și va exista liturghie, va exista și lumea. Când nu va mai fi liturghie, nu va mai fi pomenirea morților, atunci lumea va înceta să existe”, spune duhovnicul.
„Biserica nu este numai pentru cei vii, ci și pentru cei adormiți. Diferența dintre Occident și Orient este că Occidentul a pierdut această legătură cu strămoșii din vechime, în timp ce în Orient am păstrat această comuniune vie cu cei care au adormit. Suntem cu toții una în Hristos”, spune Arhim. Marcu Petcu.
Anul liturgic și gospodăresc urmează anotimpurile
Filmul prezintă atelierele de pictură și broderie ale mănăstirii, tehnica de pictură în frescă și particularitățile planului iconografic de la Sucevița, precum și viața unei familii de credincioși din Ciumârna, o localitate din apropiere, care muncesc și trăiesc în ritmul anotimpurilor.
„În munții Bucovinei, țăranii au înțeles de mult timp că anul liturgic, organizat în jurul celor mai importante momente din viața lui Hristos, urmează și cele patru anotimpuri”, constată realizatorii.
Pătrunderea în universul lor le oferă reporterilor prilejul de a prezenta tehnica ouălor încondeiate, care se transmite de la o generație la alta. E mai bine ca fetele din casă să o practice decât să stea pe telefonul smart, explică Lăcrămioara, mama lor.
Crâmpeie de viață monahală
Maica Ghid de la Mănăstirea Sucevița explică, de asemenea, și specificul icoanei ortodoxe: spre deosebire de tabloul religios, aceasta nu se concentrează pe trăsăturile exterioare, materiale, ci se referă la viața interioară, spirituală, facilitându-ne accesul la persoane – Sfinții – cu care altfel ne-ar fi mai greu să ne conectăm.
Documentarul urmărește viața la mănăstire din miezul iernii și până în primăvară, în noaptea de Înviere. Sursa: basilica.ro
Filmările fiind făcute în 2018, reportajul oferă și o surpriză plăcută, prezentându-l în câteva cadre și pe vrednicul de pomenire Arhiepiscop Pimen al Sucevei și Rădăuților, venit în a doua zi de Paști la Mănăstirea Sucevița.
sâmbătă, 1 martie 2025
Troparele Sfintilor Romani canonizati de Biserica Ortodoxa Romana 2024 -...
marți, 25 februarie 2025
Bârfa și Vorbirea de Rău , Cum Ne Îndepărtează de Dumnezeu ? - Parintele...
luni, 17 februarie 2025
duminică, 16 februarie 2025
🔴LIVE 4K: Sfânta Liturghie - Duminica a XXXIV-a după Rusalii (a Întoarcere Fiului Risipitor).
Sursa: www.trinitas.tv
joi, 13 februarie 2025
Nici nu s-au terminat bine canonizările și deja au apărut specialiștii î...
miercuri, 12 februarie 2025
ADEVĂR ŞI CURAJ I SFINŢI ŞI MĂRTURISITORI: PĂRINTELE DUMITRU STĂNILOAE Ş...
Cele mai de pret sfaturi ale Sfântului cuvios parintelui Arsenie de la Prislop.
luni, 10 februarie 2025
ÎN SLUJBA BINELUI:Arhimandrit Nectarie:Frica s-ar risipi dacă ne-am ruga...
Sursa:Youtube
marți, 4 februarie 2025
Proclamarea generală a canonizării celor 16 sfinți preoți și mărturisitori.
Gândurile au o putere uriașă! – Starețul Tadei
duminică, 2 februarie 2025
A lăsat sala de operații și s-a retras în inima pădurii. „Sufletul meu a...
marți, 28 ianuarie 2025
Pelerinul Rus și Tainele rugăciunii lăuntrice | Rugăciunea inimii | Rugă...
duminică, 19 ianuarie 2025
CUVIOSUL CLEOPA ILIE DE LA SIHĂSTRIA - DOCUMENTAR - UNIVERSUL CREDINȚEI ...
sâmbătă, 11 ianuarie 2025
Părintele Serafim Bădilă, ucenic al părintelui Arsenie Boca - Ce înseamn...
Părintele Valerian despre momentul adormirii părintelui Ghelasie (și al ...
Părintele Valerian Pâslaru: Vreți liniște?
duminică, 5 ianuarie 2025
A fost proclamat Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române: „O făclie nestinsă a credinței și a unității naționale”.
„Patriarhia Română a fost, de-a lungul celor 100 de ani de existență, o făclie nestinsă a credinței și a unității naționale, iar duhovnicii și mărturistorii ortodocși români din secolul al 20-lea au fost adevărați apărători ai credinței ortodoxe în fața încercărilor și a prigoanelor”, a spus Patriarhul Daniel miercuri, la Catedrala Patriarhală.
„Împlinirea unui secol de la înființarea Patriarhiei Române este o ocazie de a ne adânci în cunoașterea istoriei Bisericii noastre, care a fost strâns legată de destinul poporului român și de aspirațiile lui de unitate și libertate. În același timp, este un moment de comemorare a celor care, prin jertfa lor, au apărat și mărturisit credința ortodoxă, chiar și în cele mai grele timpuri”, a subliniat Preafericirea Sa.
Anul 2025 a fost proclamat drept An omagial al centenarului Patriarhiei Române și An comemorativ al duhovnicilor și mărturistorilor ortodocși români din secolul al 20-lea. Evenimentul solemn a avut loc după slujba de Te Deum săvârșită de Episcopul vicar patriarhal Paisie Sinaitul cu ocazia anului nou civil.
Actul sinodal care prevede proclamarea anului comemorativ și omagial a fost citit de Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul, Secretarul Sfântului Sinod.
Ulterior, a fost prezentată credincioșilor icoana care ilustrează tematica anului omagial și comemorativ, iar psalții de la strană au cântat imnul reprezentativ al anului proclamat.
Sursa:https://basilica.ro/a-fost-proclamat-anul-omagial-al-centenarului-patriarhiei-romane-o-faclie-nestinsa-a-credintei-si-a-unitatii-nationale/
Imnul Anului omagial și comemorativ 2025.
Sursa:https://youtu.be/PLw0O3NuD2c?si=J8fqaNBSyOC4e-pA
sâmbătă, 4 ianuarie 2025
Abonați-vă la:
Postări (Atom)