"Sau nu ştiţi că oricâţi ne-am botezat în Hristos Iisus, ne-am botezat întru moartea Lui? Ne-am ]ngropat prin botez ]mpreun[ cu El ]ntru moarte" şi celelalte.(Citire din Epistola către Romani 6:3-4.)
"Botezul este moartea omului vechi şi învierea împreună cu Hristos." Sf.Maxim Mărturisitorul
"Pentru că natura omului este dublă, el fiind alcătuit din sflet şi trup, dublăeste curăţirea: una netrupească pentru suflet, iar alta trupească pentru trup. Apa curăţeşte trupul. iar Duhul pecetluieşte sufletul ca să ne apropiem de Dumnezeu, fiindu-ne stropită inima de Duhul şi fiindune spălat trupul cu apă curată." ( Sfântul Chiril al Ierusalimului)
" dar dacă cineva ar dori să cunoască pentru ce harul se dă prin apă, nu printrun alt element, acela să ia dumnezeieştile Scripturi şi va găsi răspuns. Apa este mare lucru şi cel mai nobil dintre cele patru elemente care sunt în lume. Cerul este locuinţa îngerilor, iar cerurile sunt din apă. Pământul este locul de locuit al oamenilor, dar din apă este şi pământul. Înainte de facerea tuturor lucrurilor săvârşite în cele şase zile, "Duhul lui Dumnezeu Se purta deasupra apei" Facere 1:2. Apa este începutul lumii, iar Iordanul, începutul Evangheliilor. Prin urmare se eliberează Israel din mâna lui Faraon, iar prin baia apei în cuvântul lui Dumnezeu se eliberează lumea de păcate. Oriunde este vreo alianţă cu cineva, acolo este şi apa. După potop sa făcut legământul cu Noe(Facere 9:9). Legământul din Muntele Sinai cu Israel sa sfinţit tot cu apă, cu lână roşie şi cu isop (Evrei 9:19). Ilie se înalţă la cer, dar nu fără apă, căci mai întâi trece Iordanul, apoi conduce spre cer carul tras de cai(IV Regi 2,8,11). Arhiereul s-a spalăt mai întâi, apoi tămâiază. Aron s-a spălat mai întâi, apoi a ajuns arhiereu(Levetic 8:6-7). Căci cum era cu putinţă să se roage pentru alţii unul care nu era curăţit cu apă? Un simbol al Botezului era spălătorul ce se găsea înlăuntrul cortului(Ieşire 40,7,27-28.)"
"Botezul era sfârşitul Vechiului Testament şi începutul Noului testament. Ioan este începătorul, Ioan decât care mai mare nu este nici unul între cei născuţi din femei(Matei 11:11). El este sfârşitul profeţilor, deoarece "Toţi proorocii şi Legea au proorocit până la Ioan"(Matei 11:13). Ioan este începutul faptelor evanghelice. În Evanghelia după Marcu este scris:"Începutul Evangheliei lui Iisus Hristos"(Marcu 1:1) şi celelalte; apoi: "Ioan boteza în pustie"(Marcu 1:1). (Cateheza III-a"Către cei care au să se lumineze." Sfântul Chiril al Ierusalimului).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.