"Şi voi aveţi ungere de la Dumnezeu şi ştiţi toate", până la:"să nu ne ruşinăm de El la venirea Lui"(Epistola I Ioan 2:20-28).
"Hristos n-a fost uns de oameni cu undelemn sau cu mir material, ci Tatăl, Care L-a hotărât mai dinainte Mântuitor al întregi lumi,L-a uns prin Sfântul Duh, după cum zice: Petru "Pe Iisus cel din Nazaret, pe care L-a uns Dumnezeu prin Duhul Sfânt"(Fapte 10:38).Iar profetul David strigă zicând:"Tronul Tău ,Dumnezeule, în veacul veacului; toiagul împărăţiei Tale este toiag de dreptate. Iubita-i dreptatea şi ai urât nedreptatea; pentru aceasta te-a uns pe Tine Dumnezeule, Dumnezeul Tău, cu undelemnul bucuriei mai mult decât pe părtaşi Tăi"(Psalmul 44:8-9).
"Sfântul Mir cu care este miruit pruncul simbolizează bogăţia darurilor Sfântului Duh, date celui ce se botează spre creşterea lui spirituală."(Liturgica practică).
"Undelemnul sfinţit cu care preotul unge părţile trupului simbolizază aromatele cu care a fost uns trupul Mântuitorului şi puterea Sfântului Duh.
"Să-ţi închipui că Mirul acela este simplul mir.Căci după cum pâinea Euharistiei, după invocarea Sfântului Duh, nu mai este simplă pâine ci trup al lui Hristos, tot aşa şi acest Sfânt Mir după invocare, nu este simplul mir nici nu s-ar putea spune că este mir obişnuit; dinpotrivă este un dar a lui Hristos şi al Sfântului Duh şi lucrează prin prezenţa Dumnezeirii Lui.În chip simbolic se unge cu el fruntea şi celelalte organe ale simţurilor. Trupul se unge cu mir văzut, dar se sfinţeşte sufletul prin Sfântul şi de viaţă Făcătorul Duh"(Sf. Chiril al Ierusaluimului).
Mai întâi aţi fost unşi pe frunte ca să fiţi sloboziţi de ruşinea pe care primul om călcător de poruncă o purta pretutindeni şi ca să priviţi ca în oglindă, cu faţa descoperită, slava Domnului(IICorinteni 3:18).Apoi aţi fost unşi la urechi ca să dobândiţi auz în stare să asculte tainele dumnezeieşti; despre astfel de urechi zicea Isaia:"Domnul mi-a adăugat mie ureche ca să aud"(Isaia 50:5),iar Domnul Iisus în Evanghelie zice:" Cel care are urechi de auzit, să audă"(Matei 11:15).Apoi aţi fost unşi la nări, ca să spuneţi după ce aţi primit dumnezeiescul Mir:"Printre cei ce se mântuiesc suntem lui Dumnezeu bună mireasmă a lui Hristos"(II Corinteni 2:15). După aceasta pe piept, ca să puteţi sta împotriva uneltirilor diavolului, îmbrăcând platoşa dreptăţii (Efeseni 6:11-14).Căci după cum Hristos, după Botez şi după pogorârea Sfântului Duh, S-a dus şi S-a luptat cu potrivnicul, tot aşa şi voi, după ce aţi fost botezaţi şi aţi fost unşi cu Sfântul Mir, îmbrăcaţi fiind cu toată armura Sfântului Duh, staţi împotriva puterii celei potrivnice şi o biruiţi zicând: "Toate le pot în Hristos, care mă întăreşte"(Filipeni 4:13)...Vă este de trebuinţă să ştiţi că simbolul acestei ungeri se află în Vechiul Testament.Când Moise, împlinind porunca lui Dumnezeu, l-a făcut pe fratele său arhiereu, mai întâi l-a spălat în apă, apoi l-a uns (Levetic 8:1-36).Şi a fost numit hristos (uns) Levetic 4:5 din pricina ungerii preînchipuitoare. Tot aşa şi Solomon, când a fost făcut împărat, după ce s-a spălat în Ghihon,arhiereul l-a uns (III Regi 1:39,45).Aceştia au fost unşi în chip preînchipuitor (ICorinteni 10:11). Voi însă n-aţi fost unşi în chip preânchipuitor, ci adevărat, pentru că aţi fost unşi cu adevărat de Sfântul Duh.Începutul mântuirii voastre este Hristos.Hristos este cu adevărat plămădeala (ICorinteni 15:23),iar voi frământătura (ICorinteni 5:7).Iar dacă plămădeala este sfântă, este clar că se transmite sfinţenia şi frământăturii. Păziţi neântinată această ungere!(Cateheza a3-a mistagogică"Despre ungerea cu Sfântul Mir" Sf. Chiril al Ierusalimului)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.